Het begin van Leefnatuur

Welkom op de nieuwe site van Leefnatuur! Al jaren zijn we bezig met bushcraft en survival. Afgelopen jaar ontstond het idee om daar meer mee te gaan doen. Zo ontstond het plan om de werkplaats Leefnatuur op te zetten bij Nemoland Westerpark (Over Nemo later meer). Maar een reeks workshops begin je niet zomaar. We zitten in een eerste fase, waarin we verkennend te werk gaan. Wat willen we precies? Wat is ons doel en doelgroep? Welke activiteiten gaan we doen en hoe noemen we het? Deze winter gaan we het ervaren door het te doen. Met praten komen we nergens, door simpelweg te beginnen komen we verder.

Voorlopig is er om de week op zaterdag een ‘werkplaats’ in het Westerpark in Amsterdam. De term werkplaats is bewust: we hebben de capaciteiten om een workshop te geven maar willen in eerste instantie een publiek dat met ons mee wil denken. Het moet geen éénrichtingsverkeer zijn maar een dialoog. Wel kunnen we de werkplaatsen voorzien van thema’s, we hebben immers de kennis om te delen. Zo beginnen we met de klassieker: vuur maken.

En verder? Op deze blog houden we onze persoonlijke projecten en ervaringen bij. We werken toe naar een reeks workshops die we in het voorjaar gaan geven. En uiteindelijk gaan we in de zomer naar Nemoland Polen voor een bushcraft week. Nemoland Polen is een groot gebied (ongeveer 30 hectare) in het Zuid-Westen van Polen vlak bij het Reuzengebergte. Het is een ideaal landschap voor bushcraft en survival. Het gebied is dunbevolkt, de natuur is er nog wild en de regels zijn er veel minder streng dan in Nederland. Het landschap is ook heel divers: naaldbossen en loofbossen, vlaktes en bergen: alles is er.

Maar allereerst beginnen we in het Westerpark, een gebied dat veel geheime natuur schuil houdt. Midden in Amsterdam, naast het cultuurterrein van de Westergasfabriek, ligt de Overbraeck. Dit stukje natuurgebied herbergt verschillende organisaties die zich richten op natuurbeleving. Zo is er de kinderboerderij, een natuurspeeltuin, en schooltuinen. Zij richten zich voornamelijk op natuurbeleving voor kinderen. Ons programma is gericht op een publiek van jongeren en volwassenen. Voor kinderen zijn er in en rond Amsterdam heel veel mogelijkheden voor natuuractiviteiten. Maar als volwassenen een bushcraftcursus willen volgen moeten zij diep in de portemonnee tasten. Wij willen daarom natuurbeleving in de vorm van bushcraft toegankelijker maken voor een volwassen publiek uit Amsterdam en mensen kennis laten maken met de mogelijkheden die het Westerpark te bieden heeft.

 

 

Geef een reactie